Äldre svenska mynt innehåller silver
Visste du att våra svenska mynt från åtminstone 1800-talets slut innehåller upp till 80 procent silver? Svenska enkronor från 1875 till 1942 innehöll 80 procent rent silver. Alltså från Oscar II till Gustav V. Detsamma gäller för tvåkronor och vad gäller äldre femkronor så innehöll femkronan från 1935 hela 90 procent silver. Senare femkronor innehöll 40 procent silver, vilket också enkronor och tvåkronor gjorde från och med 1942. Till och med ören hade ett visst silverinnehåll. Tioöringar 40 procent och en tjugofemöringar och femtioöringar faktiskt hela 60 procent silver fram till 1940-talet.
Har du en silverskatt hemma?
Har du själv samlat eller har du ärvt en myntsamling av någon släkting, kan du sitta på en silverskatt. Det kan finnas enstaka mynt som har samlarvärde utöver silvervärdet, men det vanligaste är att det är silverhalten som utgör värdet. Exempelvis så väger en enkrona från 1800-talets slut ca 7,5 gram. Hela sex gram är rent silver. Om du får t ex tre kronor per gram, betyder det att en enda äldre enkrona idag är värd arton kronor. Har du flera mynt, blir det en slant om du vill sälja silver som du har samlat på dig och som du vill bli av med.
Kaffeskedar, pokaler, vaser, bägare, bestick i silver
Vissa saker bara står och samlar damm hemma, men man har kvar dem av någon oklar anledning. Det kan vara en uppsättning kaffeskedar, som man aldrig använder eller en pokal från någon turnering för längesedan, som man inte ens vet vem det var som fick den. Eller så är det udda silverbestick som ändå aldrig räcker att duka med när ni är flera gäster. Normalt för bestick är att de innehåller ca 830 andelar silver, dvs 83 procent, ibland 925 andelar, vilket brukar kallas sterlingsilver. Väger man det brukar det faktiskt bli ganska mycket pengar. Väljer du att sälja silver, så kan du istället köpa något du kommer att använda.