Tänk på säkerheten när du tar fram gasolflaskan

27 december 2020 jonas olsson

Det ska vara kostnadseffektivt. Du vill gärna tänka miljövänligt också. Det är kanske därför du valt just gasol som energikälla. Inom industrin är gasolen högt värderad tack vare sin lätthet att reglera och sin renhet. Det finns dessutom gasol som är tillverkad endast av miljövänlig biomassa. Det blir det självklara valet för den som vill tänka grönt även vid grillen!

Det är inom industrin som den största delen av gasolförbrukning sker. Åtskilliga mängder av detta bränsle går åt till livsmedelsproduktion. Gasolen hade en hand i att du skulle få den där goda kaffekoppen. Den används nämligen flitigt inom kafferostning. Fick du en god bulle till? Det är nästan säkert att den bakades med gasolvärme.

 

Säkerhet vid grillen

Men gasol kan också vara farligt. Det är kanske inte så roligt att tänka på. Särskilt om man skaffat flaskan med en mysig grillfest i tankarna. Då gäller det att veta hur man ska bära sig åt för att minimera risken. Följ dessa 5 säkerhetstips för en säker grillfest:

  1. Gasolflaskans säkerhetsventil fungerar endast när flaskan står upp. Förvara den aldrig i annat läge.
  2. Förvara aldrig en gasolflaska på ett ställe där temperaturen överstiger 65°C. Får den stå i skåpet under grillning? Kolla vad din grill-leverantör rekommenderar. Hittar du inte rätt uppgift? Låt den stå utanför för säkerhets skull.
  3. Slangen får inte vara för gammal. Prova att böja den. Blir det sprickor i slangen? Då måste den bytas ut snarast möjligt.
  4. Gör ett läckagetest på slangen innan du använder den. Du kan använda såpvatten till detta ändamål. Titta också på ställena där slangen möter grill och gasolflaska. Anslutningen ska vara tät.
  5. När grillen inte används, ska ventilen förvaras stängd. 

Glöm inte att grilla på ett ställe med god ventilation. På detta sätt undviker du tråkigheter vid grillfesten. Må det smaka gott, och må du njuta av tillfället!

Fler nyheter

21 augusti 2020

Ett rent kontor

Lås tjuven inne

21 april 2020

Lås tjuven inne