Är grå starr alltid åldersrelaterat? – vi reder ut frågorna

27 mars 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Är du orolig för att din suddiga syn eller solkänslighet kan vara tecken på grå starr? Om så är fallet är det förståeligt varför. När allt kommer omkring förknippar de flesta människor grå starr med åldersrelaterade synproblem. Men sanningen är att det finns många orsaker till och behandlingar av detta ögonsjukdomstillstånd; och i dessa dagar kan framstegen inom medicinsk teknik till och med återställa synen till dess forna glans! Vi är här i dag för att besvara alla frågor du kan ha om grå starr – oavsett om de är åldersrelaterade eller orsakade av något annat. Så ta lite tid ur din dag för att lära dig mer om vad som orsakar denna vanliga åkomma och hur man bäst behandlar den. Och oroa dig inte – även om det finns fördelar med att bli äldre behöver inte grå starr vara en av dem!

 

Katarakt orsakas av att ögats lins, som huvudsakligen består av protein och vatten, blir grumlig. Denna grumling kan orsakas av ett antal faktorer, bland annat åldrande, vissa mediciner eller medicinska tillstånd, trauma mot ögat eller till och med genetik. I de flesta fall orsakar grå starr en suddig syn och ökad känslighet för bländande. I vissa fall kan linsen bli så grumlig att den hindrar ljuset från att komma in i ögat, vilket leder till synförlust.

grå starr

Det finns hjälp att få

Lyckligtvis finns det behandlingar som kan hjälpa till att återställa synen. Kirurgi rekommenderas vanligtvis för de flesta patienter med grå starr eftersom det är det enda sättet att avlägsna linsens grumlighet och ersätta den med en. Det finns dock andra alternativ för att förbättra synen, t.ex. glasögon, kontaktlinser och intraokulära implantat.

 

Om du tror att du kan ha grå starr är det viktigt att du omedelbart talar med en ögonläkare för att diskutera dina symtom och behandlingsalternativ. En tidig diagnos är nyckeln för att säkerställa det bästa resultatet för din syn.

Fler nyheter

21 augusti 2020

Ett rent kontor

Lås tjuven inne

21 april 2020

Lås tjuven inne