En Rubiks kub kan vara en klurig utmaning för både barn och vuxna

19 maj 2021 Cecilia Olsson

Rubiks kub är förmodligen en av världens mest kända leksaker och den har sålts i över 400 miljoner exemplar världen över. Trots att den många gånger klassas som just en leksak så kan både vuxna och barn ha glädje av den. En Rubiks kub innebär en riktigt klurig utmaning för de allra flesta och kan träna upp både logiskt tänkande samt problemlösning, utöver det kan den även hjälpa till att träna upp tålamodet. Det sägs att till och med skaparen av Rubiks kub (Ernő Rubik) behövde flera veckor innan han lyckades lösa den för första gången.

Vad går en Rubiks kub ut på?

En Rubiks kub är löst när man har återställt kuben till det ursprungliga läget, då alla sidor på kuben är enfärgade. Det innebär att man ska vrida på kuben slumpmässigt för att blanda de färgade bitarna om man har en helt ny Rubiks kub. Det är den mittersta biten på varje sida som avgör vilken färg sidan ska ha (mittenbitarna är nämligen de enda bitarna som har en fast plats på den klassiska 3×3 kuben). 

För den som lärt sig lösa kuben

Den som börjar känna sig trygg i att lösa kuben kan känna ett behov av en svårare utmaning. Då kan man till exempel försöka lösa den på kortast möjliga tid, med så få drag som möjligt, med en hand, med fötterna eller med förbundna ögon! Vill man ta det steget längre så anordnas det tävlingar där man kan mäta sin skicklighet mot andras.

Här finns massor av Rubiks kuber och liknande IQ-utmaningar

www.mastercubestore.se finns Europas största utbud av Rubiks kuber till de bästa online priserna. Där hittar man hundratals kuber i olika storlekar och utformningar fördelat på 40 olika varumärken. På hemsidan finns även en enkelt förklarad lösning till Rubiks kub som kan vara till stor hjälp. 

Fler nyheter

21 augusti 2020

Ett rent kontor

Lås tjuven inne

21 april 2020

Lås tjuven inne