Inget liv utan ljus och vyer

06 april 2020 patrick pettersson
Inget liv utan ljus och vyer

Det har gått ett antal tusen år sedan människan levde i grottor. Att kunna krypa in i ett skyddat utrymme var viktigt och höll rovdjur och fiender ute. Men därinne var det ganska mörkt och ogästvänligt. Även om många av oss tycker det är mysigt med skymning och nattliv, är vi glada när solen stiger upp och vi kan se rörelse och människor utanför hemmet igen. Uppfinningar som elektricitet och moderna glas har helt klart höjt livskvaliteten för alla. Nuförtiden kan ljusinsläppen göras helt skräddarsydda med hänsyn till husets ålder och stil, eller energikrav för isolering och fönsterbågar. 

 

Hitta rätt väg inomhus

I allmänhet går vi igenom livet utan att behöva fundera över alla byggnadsdetaljer. Men någon har alltid ansvarat för ritningar, planering och byggandet av husen där vi vistas. Vilket är syftet med huset? Det är skillnad på skolor, sjukhus och villor till exempel. Hur stora ska rummen vara, vilken takhöjd är rimlig, vilken blir placeringen utifrån väderstrecken? Att placera dörrar och Fönster på ett genomtänkt sätt är naturligtvis basic. Många arkitekter eftersträvar också att få ett bra flöde genom byggnaden. Att trafiken så att säga, kan flyta på bra. En och annan känner säkert igen känslan av förvirring i vindlande hotellkorridorer eller i stora konferensbyggnader. Den vill ingen ha.

 

 

Olika typer av ljus

Genom åren har material och lösningar blivit allt smartare för hur vi bygger bostäder och andra fastigheter. De är nu vanligtvis mer hälsosamma med bra ventilation och goda egenskaper för att spara energi eller ibland till och med producera el. Vanligt solsken på en enkel solcellspanel kan ju lysa upp sommarkvällen genom lyktor och ljusslingor. Vi kan julpynta året runt. Nu finns också fönsterglas som fungerar som solglasögon, det blir mörkare vid stark solinstrålning men är genomskinliga när väder och andra förhållanden passar för det. 

Fler nyheter

21 augusti 2020

Ett rent kontor

Lås tjuven inne

21 april 2020

Lås tjuven inne