Lägenheter som erbjuder skärgårdens frihet till ett plånboksvänligt pris

04 november 2021 Mikael Barani

editorial

Platsen som vi växer upp på präglar också oss som personer under resten av våra liv. Det går liksom aldrig att ta ur landsbygden ur någon som har växt upp utanför staden, eller pulsen från gator och torg från en metropolit.
Är man uppväxt ute bland äng, skog och sjöar så tenderar det lugnet också att vara med en genom hela livet.

Stilla liv på öarna

Samma sak gäller den som har växt upp i någon av Sveriges vackra skärgårdar. Det gäller oavsett om man har vuxit upp i ett hus eller ett område med lägenheter på Öckerö, till exempel. Har man alltid haft havet och obruten horisont som en del av sin barn- och ungdom lämnar det ett särskilt avtryck på ens själ.

Till exempel tenderar man att känna sig trängd och nästan instängd när man sedan flyttar in till städer eller orter i inlandet. Här tar marken plötsligt inte slut genom att brytas av mot strand. Här kan blicken inte längre se så bortom träd.
Om du känner igen dig – och är inlandsboende men uppväxt vid havet – är det kanske dags att vända tillbaka till dina rötter. 

Man behöver som sagt inte köpa ett hus för att ha råd att bo ute i den svenska skärgården. Det går att hyra sitt boende i lägenhetsform och ändå få det bästa av att leva vid vattnet.
Det finns ju också något speciellt med att bo i den sortens avskärmade samhälle som skärgården ändå är. Kanske är det så att man är lite snällare, lite mer omtänksam, mot varandra när man blir lite mer isolerad.

Speciellt i dessa tider då Sverige blir allt mer osäkert och livet på öarna ändå erbjuder en sorts trygghet som verkar gälla i allt mindre utsträckning på fastlandet.
Det gäller att ta tillvara på detta och knyta kontakt med sina grannar och närmaste. Tillit är det sociala lim som håller ihop vårt samhälle.

Fler nyheter

21 augusti 2020

Ett rent kontor

Lås tjuven inne

21 april 2020

Lås tjuven inne