Vad menar vi med kran?

29 april 2020 jonas olsson
Vad menar vi med kran?

Kärt barn har många namn sägs det. Den där delen i ditt ansikte mellan mun och ögon har ett par smeknamn förutom det formella ordet “näsa”. Snok, nos och kran är alla slang för näsa. Men varför kran? Det kan man fundera på. När någon har en stor näsa tituleras den ofta just som kran. Är det för att det forsar snor ut ur näsan när man är förkyld, likt vatten rinner ur en kran när man sätter på den? Tveksamt. Men desto mindre tveksamt är att kran är ett kärt namn som vi kan använda i flera andra betydelser också.

 

Särskilda bilar kör kranar 

Förutom kranen som näsa och den vi spolar med i vasken har vi ju även stora och rediga lyftkranar av inte sällan imponerande storlekar. Ibland skojas det vänner emellan efter mycket julmat att “nu krävs det en lyftkran för att ta mig upp för soffan”. Det är ju en kul jämförelse och man får kanske upp en rolig bild i huvudet just eftersom lyftkranar används för att lyfta extremt tunga föremål. Ofta i samband med stora byggnadsarbeten där man antingen river eller bygger en större anläggning. Dessa lyftkranar kallas ibland även för mobilkranar eftersom man kör runt med dem i särskilda bilar. 

 

 

Tunga lyft 

Det måste verkligen vara särskilda bilar som kan bära en lyftkran, tänker du kanske. Jo, så är det. En kranbil i västerås till exempel kan bära kranar som kan lyfta upp emot 220 ton. Det är rätt tungt det. Det är lika mycket som 31 stycken Tyrannosaurus Rex eller 2 500 flak öl. Välj själv vad du skulle vilja lyfta in i din trädgård. Så, när vi talar om kranar måste vi alltså precisera oss. Handlar det om en näsa, en vattenkran eller en lyftkran. Men förhoppningsvis har sammanhanget redan avgjort definitionen! 

Fler nyheter

21 augusti 2020

Ett rent kontor

Lås tjuven inne

21 april 2020

Lås tjuven inne